Dr. Jekyll i Mr. Hyde

Iz knjige: Zapisi iz tri ženska kuta
Autor(i): Dubravka Miljković

Danju uvaženi liječnik noću se, pod utjecajem čudotvornog napitka, pretvara u čudovište, mračnu stranu svojeg ja. Iako ovakav početak može izazvati pakosne asocijacije nekih muškaraca glede, najčešće njihovih - žena, ovdje se ipak nećemo baviti ovakvim oblicima pretvorbi. Bio je to samo uvod u temu o - popravljanju kućnog budžeta. 

Slijedi razrada teme. Dakle, uvažene inženjerke, profesorice itd. (uz uvjet da su u prvim redovima bile ne samo pri podjeli pameti nego i pri podjeli dobra izgleda) navečer se, pod utjecajem čudotvornih ruku vizažista, pretvaraju u prekrasne manekenke. I još na tomu zarade. I usput se zabave. Ili bar iskoče iz kolotečine svakodnevice. Blago njima. No, što činiti ako su ti manekenske mjere: 175 cm, 56 kg, 90-60-90, malo ispremiješane? Kako u takvim otežanim uvjetima ženska osoba može napraviti bolji proračun za kućni budžet, a da to nije nezakonito ili pak - nemoralno? 

Mogućnosti su, zapravo, prilično ograničene. Razmotrimo neke, s aspekta sljedećih kriterija: zahtjevnost posla, uvjeti obavljanja istog, moguća materijalna dobit i osobno zadovoljstvo: 

Čuvanje tuđe djece: zahtjevno i odgovorno, traži dobru kondiciju i velik trud. I zadovoljstvo, doduše, može biti veliko, ali frustracija još i veća; 

Čuvanje tuđih muževa: nije bogznakako zahtjevno, neodgovorno je, materijalna dobit je sumnjiva, a i zadovoljstvo mora brzo splasnuti. (Zašto ih, uostalom, neće (više) čuvati vlastite žene?) 

Pospremanje tuđih stanova: nakon što se besplatno naplazi po svojem, kome je stalo to ponavljati u tuđem (stanu), pa bilo to i uz naknadu?

Podrezivanje živice po parkovima: osigurava boravak na svježem zraku, a zahtijeva savršenu koordinaciju oko - ruka tj. škare, te stalno odmjeravanje dužina - visina, a u čemu su žene, koliko znamo, loše (budući ih se stalno uvjerava kako je 12 cm zapravo punih 30).