Koliko ste skloni iskrivljenom razmišljanju?

Iz knjige: Kako postati i ostati (ne)sretan
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Prepoznajete li svoje misli u dolje navedenim situacijama? Što se češće prepoznate - to ste skloniji pogreškama u razmišljanju. Nadamo se da ćete, nakon što proučite ovaj dio knjige, moći prepoznati o kojim se pogreškama radi. I, naravno, da ćete ih ubuduće izbjegavati.

1. U zadnje vrijeme nekoliko vaših prijatelja počelo je učiti igrati tenis. I vi biste htjeli, no stalno vam pada na pamet koliko ste problema imali kad ste pokušali naučiti skijati. Govorite sami sebi: Bila sam potpuno nesposobna naučiti skijati. Sumnjam da ću uspjeti naučiti igrati tenis.

2. Tek ste se zaposlili i već ste se morali pojaviti na novogodišnjem domjenku u vašoj novoj firmi. Osjećali ste se užasno, jer niste nikoga poznavali. Kad su vas vaši novi susjedi pozvali na proslavu useljenja u stan, pomislili ste: Opet ću se osjećati grozno kao i na novogodišnjem domjenku u firmi.

3. Na vašem zadnjem radnom mjestu niste dobili povišicu iako ju je vaš kolega s istim radnim stažom dobio. Sada ste na novom radnom mjestu i u situaciji ste da ćete možda dobiti povišicu. Govorite sebi: Nisam dobio povišicu zadnji put, vjerojatno neću ni sad.

4. Prošli tjedan ste pomaljali dnevnu sobu i supruga je izjavila da zidovi zaista izgledaju izvrsno. Kad ste pospremali stvari primijetili ste da ste bojom zakapali tepih. Mislite: Uh,  posao baš i nisam najbolje obavio.

5. Danas ste razgovarali sa svojom šeficom o tome kako obavljate svoj posao. Šefica je rekla kako ste zaista dobri u svojem poslu, ali je ukazala na neke sitnice koje biste morali popraviti. Kažete sami sebi: Ona, zapravo, misli kako ja loše obavljam svoj posao.

6. Vaš devetgodišnji sin je odličan učenik. No prošlog tjedna je iz matematike dobio dvojku. Ma neće valjda sad imati problema s učenjem - mislite u sebi.

7. Menedžer ste u  maloj firmi. Jedna od vaših zaposlenica vrlo loše radi i morate je upozoriti da poboljša svoj rad, inače ćete joj morati dati otkaz. Danima odlažete sastanak misleći: Znam da će me zamrziti zbog tog upozorenja i da će okrenuti sve druge protiv mene!

8. Prije nego ste jutros krenuli na posao vaša supruga je najavila da želi s vama ozbiljno razgovarati o nekim problemima kad se vratite s posla. Nemate pojma o čemu se radi i mislite: Mi očito ne komuniciramo dovoljno. Brak će nam se, vjerojatno,  raspasti.

9. Posvađali ste se s prijateljicom. Kada vas sljedećih dana nije nazvala, kao što to obično čini, mislite: Naše prijateljstvo je uništeno; ona više ne želi sa mnom razgovarati.

10. Šefu ste predali izvještaj koji ste pisali puna četiri sata. Šef ga uopće nije komentirao. Kažete sami sebi: Sigurno misli da je izvještaj  vrlo loše napisan!

11. Danas ste prvi put igrali golf s nekim prijateljima koji već duže vremena redovito igraju. Svi su igrali loše i bili nezadovoljni sami sa sobom. Na povratku kući vladalo je prilično depresivno raspoloženje. Mislite: Svojom lošom igrom sam utjecao na sve i pokvario im dan.

12. Odgajateljica ste u svojemu privatnom dječjem vrtiću. Majka djeteta s kojim ste imali prilično problema izvijestila vas je danas da je prestala raditi i da dijete više neće dolaziti u vrtić. Mislite: Ona sigurno misli da  nisam dobro brinula za dijete.

Ljudi uglavnom nisu svjesni svojih kognitivnih distorzija. Svi činimo ovakve pogreške u mišljenju i one utječu na naše emocije i ponašanje, a da toga uopće nismo svjesni! Da bismo to promijenili, moramo ih najprije znati prepoznati. Evo ih ukratko, a onda ćemo udugačko:

Pretjerano uopćavanje

  • Mentalni filter
  • rno-bijelo razmišljanje
  • Globalno etiketiranje
  • Pretjerivanje
  • Otpisivanje pozitivnog

Prebrzo zaključivanje

  • Čitanje misli
  • Predviđanje budućnosti

Emocionalno zaključivanje

  • Trebati, morati
  • Personaliziranje
  • Samooptuživanje