Naučite upravljati vremenom

Iz knjige: U potrazi za čarobnom svjetiljkom
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Zamislite trkaćeg konja koji stigne prvi u utrci i zaradi pedeset tisuća nečega - može i kuna. Drugi u toj istoj utrci dobije, recimo, dvadeset i pet tisuća. To je upola manji iznos. Iako on nije trčao upola sporije. Pobjednik ga je prestigao samo za pola njuške.

Tako je to i u životu izvan hipodroma. Ne moramo trčati dvostruko brže, niti moramo ulagati dvostruko više napora da bismo značajno popravili svoj dnevni plasman, tj. uspjeh. Moramo biti samo za njušku ispred mjesta na kojem smo danas.

Većina našeg upravljanja vremenom ima više veze s onim što nismo napravili nego s onim što jesmo. Stručnjaci koji se bave problemima upravljanja vremenom redovito ističu kako sâmo vrijeme nije problem. Prije svega, neracionalno je vjerovati kako stignemo učiniti baš sve što želimo. (Kadgod sam u nekoj stranoj zemlji, odlučim kako ću, čim se vratim kući, početi učiti taj jezik; čak i knjige kupim. Srećom pa odustanem već prije nego što prijeđem kućni prag. Jest, bilo bi lijepo znati i češki i španjolski i japanski, no morat ću nekako preživjeti i bez tog znanja.)

- Kako samo uspijevate toliko napisati? - pitaju nas stalno poznati nam i manje poznati ljudi? Doista, kako? Od 1996. godine kada smo počele zajedno pisati, ovo je naša šesta knjiga u biblioteci Zrno soli, u dva kola Menedžerskih vještina objavile smo ukupno osam knjiga, malih, Je li to za mene? - pitanje koje bi si trebali postaviti budući poduzetnici napisale smo za Zavod za zapošljavanje, pri kraju nam je prva knjiga iz nove biblioteke koju smo nazvale Zlatna ribica, s kolegicama Vlastom i Vesnom već šest godina radimo na jednom veleudžbeniku, a u raznim smo drugim kombinacijama još i na četiri druge knjige. Ugrubo je to nekih dvije tisuća stranica knjiga, tj. tisuća po glavi (ne spominjemo više ili manje usputne, ali brojne razne članke po časopisima i novinama). Zvuči prilično pozamašno. No kad se uzme u obzir da nas od spomenutog početka dijeli 2025 dana, ili toliko nekako, ispada da je svaka od nas dnevno napisala po pola stranice ili čak manje - što baš i nije neki posao.

Ljudi često jako precjenjuju dnevnu količinu vremena, a podcjenjuju potencijal jedne godine. Postavljaju dnevne, pretjerano optimistične planove, budu nezadovoljni kad ih ne uspijevaju ostvariti i potom zaključuju kako oni - ništa ne stignu. Ako ste i sami među njima, s pažnjom se posvetite ovom poglavlju. Vježba koja slijedi neka vam bude prvi korak u nastojanju da svojim vremenom upravljate efikasnije.