Početak početaka

Iz knjige: Srce moje i tvoje u ljubavi stoje
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Budući se partneri uočavaju: u društvu, na bazenu, pred ulaskom u zoološki vrt... (to mi je palo na pamet jer sam baš pročitala noticu o paru koji se upravo vjenčao, a upoznao se tamo).

Kako izgleda ljubavna igra odraslih mladih pripadnika ljudske vrste? 

Bez obzira o kojoj se kulturi radi, problem nalaženja partnera uvijek je prva stepenica u ovom čarobnom procesu. U sredinama gdje odrasli unaprijed određuju s kim će se njihova djeca vezati u bračnu zajednicu prvi susret budućih bračnih pa i seksualnih partnera veoma je neprirodan. Unaprijed dogovorena vjenčanja potpuno eliminiraju početne faze udvaranja. Takvi parovi su najčešće dovedeni u situaciju svršenog čina, pa poslije formalne ceremonije sklapanja braka dolaze u situaciju da tek u osami spavaće sobe rješavaju probleme svoje seksualnosti.

Tamo gdje ovih krutih pravila nema, mladi će uvijek naći načina da se nađu i da odaberu onog pravog, odnosno onu pravu. Do takvih susreta može doći posve slučajno, tokom naših uobičajenih društvenih aktivnosti, ali i na za to posebno određenim mjestima. Na takva mjesta mladi dolaze da bi se jedni drugima pokazali  i da bi jedni druge dobro pogledali. To se obično obavlja pod izgovorom neke druge aktivnosti kao što je ples, odlazak u kafiće ili restorane. Razne kućne zabave, plesne dvorane i druga mjesta okupljanja većinom su namijenjene upravo takvom susretanju. Na taj način lakše se pretvarati da se radi o nečem sasvim drugom, a ne o udvaranju. Takva prilično prozirna izlika sasvim je dovoljna da sakrije eventualne neuspjehe udvarača.

Ali kako ste uočili upravo onoga koga ste uočili? Kako ste odabrali svog partnera ili partnericu?

Sigurno ćete odgovoriti da baš i niste nešto pažljivo i pomno birali nego vas je osoba misteriozno privukla ili ste nekako na nju naletjeli (u zoološkom vrtu?!). Vjerojatno niste napravili popis osobina koje mora imati vaš budući i hodali po svijetu tražeći ga! U uvodnom dijelu knjige objasnili smo faktore koji utječu na to hoće li nam netko biti privlačan, ali takvih osoba u našoj oklini ima mnogo. Pa kako ste se upravo zakačili za jednu osobu a ne za neku drugu?