Prebrzo zaključivanje

Iz knjige: Kako postati i ostati (ne)sretan
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Prebrzo zaključivanje je pogreška koja se sastoji u tome da negativno interpretiramo situaciju iako nemamo dokaza da je to zaista tako.

Čekate svoju djevojku u kafiću. Kasni dvadesetak minuta. Počinjete misliti kako ste zadnji put sigurno učinili ili rekli nešto krivo i kako vas je sigurno napustila. Zapravo,vaša djevojka sjedi u tramvaju koji ne može proći jer je bio sudar.

Ovu pogrešku najčešće činimo kad smo nesigurni, bojimo se da će se dogoditi nešto loše, pa se unaprijed pripremamo za razočaranje. Do trenutka kad otkrijemo da su naši strahovi bili nerealni - napola smo izbezumljeni. Sljedeći put kad počnete ovako brzopleto donositi zaključke, ostavite malo prostora sumnji. Možda vas je ostavila, ali možda je nju na cjedilu ostavio tramvaj. Evo još jednog primjera:

Prijateljica vam danas izgleda distancirana i nervozna. Čini vam se da je ljuta na vas jer je nekoliko dana niste nazvali,  a sinoć ste otišli van s nekim društvom, a niste je pozvali. Razmislite! Pa nije prvi put da se po nekoliko dana ne čujete! A i često izlazite odvojeno. Nije se, dakle, zbilo ništa neuobičajeno! Za njezino neraspoloženje može postojati milijun razloga - možda je nešto boli, možda je ljuta na nekoga drugog, možda ima previše posla... Ne dopustite sebi da vas zavedu vlastite spekulacije!  Radije je upitajte zašto je ljuta i jeste li vi možda tome pridonijeli.

Oprez  

U želji da započne nov, jednostavan život u prirodi, daleko od svake gužve, čovjek se iz velikoga grada preselio na selo i iznajmio veliko imanje. Potom je odmah kupio stotinu pilića koji su mu - svi uginuli. Vrlo razočaran, kupi novih stotinu pilića. Na nesreću, uginu i oni. Sav zbunjen, odluči potražiti pomoć. Napiše pismo Agronomskom fakultetu. Objasni im kako silno želi postati uspješnim proizvođačom peradi, no ne zna čini li štogod pogrešno. Je li moguće da piliće sadi preblizu jedan drugome? Ili možda preduboko?

- Ne možemo vam odgovoriti dok nam ne pošaljete uzorak sjemena - stajalo je u dopisu koji je ubrzo stigao.

Najčešće vrste pogrešaka koje se temelje na prebrzu zaključivanju su čitanje misli i predskazivanje budućnosti.

A postoji i presporo zaključivanje:

Presporo zaključivanje 

Zapovjednik i njegov prvi časnik su na terenu. Rastvorili vreće i spremaju se za spavanje, kad li će časnik :

- Gospodine, pogledajte prema gore i recite mi što vidite.

- Vidim milijune zvijezda.

- I što vam to govori gospodine?

- Astronomski, to mi kazuje da postoje milijuni galaksija i vjerojatno trilijuni planeta. Teološki gledano, vidim koliko je Bog moćan, a kako smo mi mali i beznačajni. Meteorološki, sutra ćemo imati divan dan. A što vama govori pogled u nebo?

- Govori mi, gospodine, da nam je netko ukrao šator!