Razotkrivanje

Iz knjige: Zapisi iz tri ženska kuta
Autor(i): Dubravka Miljković

Jeste li gledali (čitali) Razotkrivanje? Jako zanimljivo. Dakle, cura (Demi Moore u filmu) dolazi u kompjutorsku firmu, odmah na mjesto potpredsjednice, i postaje šeficom tipu (Michael Douglas) koji se i sam nadao tom mjestu, a s dotičnom je negda bio u (vrućoj) vezi. Nepoznato je zašto su se razišli i na koji je način TO odredilo daljnje događaje. Tek, ona ga namami na kasni sastanak u njezinu uredu i otpočne zavođenje. Njemu se to isprva dopadne (ipak je samo čovjek), no onda mu se mozak vrati u glavu (ima djecu i, kao što se to kasnije pokazalo, pametnu ženu) i odbije obaviti posao do kraja. Na što ona podivlja.

On bi sve to bio najradije i zaboravio, no ona kuje osvetu. Za početak, razglasi kako ju je on - napastovao. Tko će sad vjerovati njemu? Na kocki mu je i ugled i posao i obitelj (zbog onog intervala u kojem mu mozak nije bio u glavi). Uz pomoć vješte odvjetnice, ali i zvučne snimke rečena sastanka (slučajno se snimio na nekoj telefonskoj sekretarici), svatko na kraju dobije ono što ga ide, recimo. 

Neobična, ali ne i nevjerojatna priča! Naime, kako se to nekoliko puta moglo čuti i u filmu, seksualno zlostavljanje nema nikakve veze sa seksom; to je pitanje moći. Kako su žene (na žalost) rjeđe na moćnijim položajima, rjeđe su i u poziciji da tu moć muški dokazuju sadržajem svojih gaća (da li na žalost?).

One su jače, pametnije i igraju prljavo, kaže tamo neki mladac, sugerirajući našem junaku kako mu zapravo - nema pomoći. (Baš se pitam kako bi to u nas prošlo. Naš bi se Michael Douglas nakon svega vjerojatno morao zakopati pod zemlju; živ ne bi ostao od izrugivanja kolega koji bi Njoj znali pokazati...)

No, pisac samog romana, a i scenarija, Michael Crichton je, dakako muško. Kad je već izložio svog junaka takvoj sramoti, mora ga i primjereno oprati. Tako je smislio da Ona ne samo da bude razotkrivena kao napasnica, nego još ispadne kako je namjerno izmijenila uvjete proizvodnog procesa nekoga kompjutorskog čipa, ne bi li ga učinila jeftinijim, no zapravo s motivom da smjesti otkaz nesposobnu Douglasu (koji je odgovoran za proizvodnju). Poruka je, dakle, ženama: neka vam bude, snagom i pameću ste dostigle položaj muškaraca, no prljave igre (uključujući napastovanja!) ostavite nama, muškarcima

Da, i kad je vidio da je stvarno pretjerao, Michael pisac nije, nakon razotkrivanja i protjerivanja Moorice, na njezino mjesto postavio oštećena Michaela, glumca, kao što bi se to možda moglo pretpostaviti (izgleda da se i on tomu nadao), nego ponovno jednu ženu. Dovoljno staru (kao dokaz, kraj nje se za svaki slučaj našao i njezin sin student) da ne nasrće na jadne, potčinjene joj, muškarce.