Što je sposobnost da volimo i budemo voljeni

Iz knjige: Tko su dobri ljudi
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Ljudima koji imaju razvijenu ovu osobinu bliski odnosi s ljudima su od najveće važnosti, posebno obostrani - oni u kojima nam je stalo do druge osobe i brinemo o njoj kao što je i njoj stalo do nas i ona brine ona nama. Postoje tri tipa ljubavi:

  • Ljubav prema ljudima koji su naš glavni izvor osjećaja, zaštite i brige. Na njih se možemo osloniti i oni su uvijek tu kad nam trebaju. Kraj njih se osjećamo sigurnima i ne volimo od njih biti dugo razdvojeni. Prototip ovakve ljubavi je ljubav djeteta prema roditeljima.
  • Postoji i ljubav prema onima koji ovise o nama, onima za koje se moramo brinuti kako bi se oni osjećali sigurnima i zaštićenima. Tješimo ih, štitimo, pomažemo im, njihove potrebe stavljamo ispred svojih, žrtvujemo se i sretni smo kad su oni sretni. Prototip ovakve ljubavi je ljubav roditelja prema djeci.
  • Treći oblik ljubavi uključuje strastvenu želju za emocionalnom, tjelesnom i seksualnom bliskošću s osobom koja je za nas nešto posebno i koja čini da se i mi osjećamo posebno. Prototip ovakve ljubavi je romantična ljubav.

Naravno, u ljudskim odnosima nije uvijek sve ovako jasno odijeljeno. Tako u prijateljstvu mogu postojati oba prva dva tipa ljubavi - prijatelj pruža podršku onom drugom, ali je isto tako od njega i očekuje. Također, tip ljubavi može se s vremenom promijeniti. Dvoje ljudi koji su se u početku voljeli romantičnim tipom ljubavi mogu se s vremenom početi voljeti na način roditelj-dijete ili obratno.