Što više užitaka, to više sreće...

Iz knjige: Tri puta do otoka sreće
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Mnogi vjeruju kako su užici i zadovoljstva ono što će ih u životu usrećiti. Ovo je tzv. hedonistički pogled na svijet. Sretan život znači što više uživanja, a što manje neugode i boli. Sretna osoba puno se smije, pršti od energije, ima sjaj u očima, a bol i patnja su u njenom životu rijetka pojava. Uživa u životu, ljubavi, seksu, hrani, lijepoj odjeći, brzoj vožnji...

Podsjeća li vas ova slika na holivudske filmove? I na američke filmske i ine zvijezde kojima se mnogi dive, mnogi im zavide i mnogi misle kako bi bili sretni samo da su na njihovom mjestu. No, je li doista tako? Jesu li sretniji u životu oni ljudi koji imaju više užitaka, više trenutaka ugode i zadovoljstva? Izgleda da je odgovor na ovo pitanje negativan.

Moja prijateljica Jasna (opet će reći da je tračam po knjigama) zadnjih se godina počela pentrati po planinama. Svaku nedjelju ide barem na Sljeme, a ako ima više vremena i vremenske prilike to dopuštaju, zapali na Velebit. Ne može naći dovoljno riječi kojima bi mi opisala koliko je to divno. Sva se rasvijetli kad priča o tome. Ali kad je počnem detaljnije ispitivati, redovito doznam da je krepala dok se popela, umirala od žeđi jer neke budale nisu ponijele vodu pa je nisu imali dovoljno, svisnula od bijesa jer su se neki izgubili, pa su ih par sati tražili - iako su im lijepo rekli da se ne odvajaju. Ipak, i nakon što mi pobroji sve te neugodnosti plus poneku modricu i/ili ogrebotinu, ona je i dalje jednako oduševljena svojim poduhvatom i već planira naredni. Premda, i sama priznaje da, kad bi baš brojala, neugodnih trenutaka bude više od ugodnih.

Marijan, pak, ima sasvim drugu priču. Sanjao je da će dio godišnjeg odmora provesti na jedrenju. Sve je već rezervirao, za cijelu obitelj, ali onda je ispalo da je njegova supruga isti termin i isti novac uložila u svoj san: tjedan dana hotela s četiri zvjezdice i pogledom na more. Zbog mira u kući, Marijan je popustio i nestabilno tlo jedrenjaka zamijenio za meki sag luksuza. Sve je u hotelu bilo za pet: soba, hrana, plaža, dodatni sadržaji, osoblje. Ipak, Marijan je stalno mislio na svoje jedrenje. Nije od jada o tome htio niti pričati, ali na kraju mu je prekipjelo i dobro se posvađao i sa ženom i s djecom. Njegova ocjena ljetovanja: više nego bez veze! Iako je, ako pošteno prizna, bilo više ugodnih nego neugodnih trenutaka.

Sretan život očito nije samo zbroj ugodnih trenutaka i životnih zadovoljstava. Niti je nesretan život isto tako zbroj neugodnih i bolnih trenutaka. Osim toga, ugoda, uživanje i zadovoljstva nažalost imaju svoja ograničenja. Oni, naime, postupno gube svoju moć i potrebno nam ih je sve više i više da bismo se održali u zadovoljavajućem stanju. Želimo uvijek više novca, veći stan ili kuću, brži automobil, manji mobitel, raskošniji hotel za ljetovanje, bolji restoran, ljepšu odjeću, moćnijeg partnera, atraktivniju partnericu.... A kada sve to i dobijemo, sretni smo i zadovoljni neko vrijeme. Onda nas opet počne gristi neko pritajeno nezadovoljstvo, osjećamo se nekako praznima, pa nastavljamo potragu za novim užicima za koje se nadamo da će nas možda ovaj put ipak usrećiti.... (E, tako se onda neki krenu usrećivati alkoholom, drugim drogama i sličnim metodama, ali tu sad priču nećemo širiti. Vjerujte nam na riječ da od tog brašna - nikad pogače. Veća je vjerojatnost da se završi u zatvoru ili na groblju.)