U salonu za masažu

Iz knjige: Zapisi iz tri ženska kuta
Autor(i): Dubravka Miljković

Opustite se u ugodnu ambijentu, uz masažu prekrasnih djevojaka ili tako nekako, vabe oglasi muške lisnice. Motivi ženske strane su, dakle, jasni: novac. Posao je posao. Ako npr. uzmemo jednog prosvjetnog djelatnika (djelatnicu) koji se dadu masirati cijeli mjesec za 550 eura (+20 ako su razrednici, a u kojem slučaju ih osim učenika masiraju i njihovi roditelji, po formuli: broj učenika x 2), onda je jasno zašto se dio ženske populacije - nedugo nakon jednog od najljepših dana u životu (tj. polaska u školu), odlučuje za znatno unosniji oblik masaže. Rade to povremeno, zbog dopune kućnog budžeta (primjerice kad treba obnoviti garderobu, opremiti dijete za školu, nabaviti zimnicu i sl.), ali i stalno jer to doživljuju kao svoj poziv, svoju sudbinu. (To je, naravno, i jedini način da se opravdaju same pred sobom; život nas, naime, rijetko ostavlja bez alternative. Problem je samo u tomu što su neke - iza ugla.)

No, žene moraju pomoći ženama koje u opisu svog posla imaju pomoć njihovim muževima. Evo nekoliko praktičnih uputa o tomu kako ćete kod supruga pouzdano potaknuti želju za opuštanjem itd. u ugodnu ambijentu:

Ne obraćajte pažnju na njega kad vam želi pričati o svojim problemima, imate dovoljno i svojih. Ako taj čas baš i ne morate usisavati pod ili prati posuđe, pravite se da nešto pospremate, podstičite njegovo pričanje spretno ubačenim pitanjima poput: Jesi li kupio šećer?, Zašto još nisi odnio smeće? i sl. Recite mu da to što priča i nije neki problem; već ste vi čuli i za gore stvari. Odmah mu udijelite i nekoliko savjeta o tom što bi morao učiniti. Nije važno ako o tomu nemate pojma; ljudi obožavaju savjete koje ne traže.

Druga je varijanta ove situacije pričati, pričati, pričati - ne dopustiti mu da uopće dođe do riječi.

Ako vam bez veze donese cvijeće (dakle, nije rođendan ni vama ni njemu, ne slavite nekakvu godišnjicu ili sl.), možete također postupiti najmanje na dva načina:

  • a) izvikati se na njega zašto umjesto cvijeća nije kupio kelj ili djeci voće;
  • b) optužiti ga da je sigurno nešto zgriješio i dan provesti u cmizdrenju, a potom pretražiti sve njegove stvari ne bi li našli kakav dokaz svojih sumnji. (Muškarci imaju običaj nositi po džepovima upotrijebljene prezervative, ženske gaće ili bar papiriće s brojevima telefona salona za masažu!)

Rublje, kao uostalom i drugu svoju odjeću, kupujte isključivo na rasprodajama. Imajte pritom na umu da treba biti funkcionalno tj. jednostavno za održavanje i toplo. Sebi ionako rijetko što priuštite (najvažnije je da djeca imaju po nekoliko pari tenisica i traperica!), pa nemojte upasti u zamku kupovine kakve skup(lj)e svileno-čipkaste krpice koja više otkriva nego pokriva, a mora se čak i ručno prati. (Takvo što nose samo one iz salona za masažu.) 

Neprestano se zbog nečeg žalite. Pokažite u tomu svu svoju kreativnost; nemojte se zadovoljiti samo običnom glavoboljom, uzmite medicinsku enciklopediju (ili barem leksikon) i krenite od A. Paralelno se možete žaliti i na kolege koji ništa ne rade, a primaju istu plaću kao i vi koji se raspadate od posla, na dječju nemarnost i bezosjećajnost, na celulit i na odvratnu vagu, na preglasne susjede, na (njegovu) rodbinu koja vas iskorišćuje, na cijene, na porez, na raskopane ulice itd. Uočavanjem svega što ne valja pokazujete svoju inteligenciju. Odlaskom u ugodan ambijent i vaš suprug svoju.