Vaš smisao života

Iz knjige: Čuda se ipak događaju
Autor(i): Majda Rijavec

Okrenemo li se unatrag i pogledamo kako smo postigli neke od svojih ciljeva vidjet ćemo određeni slijed. Poduzeli smo jednu akciju, ona je dovelo do druge, zatim do treće i tako smo korak po korak došli do cilja. U trenutku kada smo poduzimali prvu akciju možda nismo ni sanjali do čega će nas sve dovesti. Možda je u tom trenutku izgledala trivijalnom i beznačajnom. Ipak, da nije bilo prvoga koraka ne bi bilo ni svih djelovanja poslije, a niti cilja koji smo postigli. Sve što uradimo je sjeme nekoga budućega ploda.

Veliki dio ove knjige pokušava pomoći čitatelju da se oslobodi nekih sadašnjih ograničenja i da usmjeri svoje sposobnosti na ciljeve koji su njemu osobno značajni. Većina ljudi nalazi u svome životu smisao, svrhu ili cilj. Poneki to možda nisu u stanju jasno formulirati, ali njihovo ponašanje otkriva i njihove temeljne životne vrijednosti. Da bi pojedinačni ciljevi i planovi imali smisla i poticajnu snagu, moraju biti povezani sa životnim smislom pojedinca i njegovim temeljnim životnim vrijednostima.

Za rast i razvoj svakoga čovjeka korisno je da ponekad razmisli o svome životnom cilju i svojim temeljnim vrijednostima. Često smo toliko zaokupljeni svakodnevnim poslovima i neposrednim ciljevima da rijetko ili nikad ne upitamo sebe što to radimo, zašto i kamo nas to vodi. To nisu lagana pitanja i neke od sljedećih vježbi mogu nam pomoći da na njih odgovorimo.

Što želite od života?

Kako biste opisali svoj životni cilj?

Koja je vaša temeljna životna vrijednost?

Da biste odgovorili na ova pitanja razmotrite vrijednosti u različitim životnim područjima: vi osobno, obitelj, društvo, karijera, novac, duhovni život. Zapišite sve ideje koje vam padnu na pamet. Vježba traje deset minuta.

Kako biste željeli provesti sljedećih pet godina?

Za odgovor na ovo pitanje imate pet minuta. Kada završite uzmite još dvije minute i dopišite ono što ste prvi put zaboravili.

Vježba

Kad biste iznenada saznali da ćete umrijeti za šest mjeseci, kako biste do tada živjeli? Pretpostavite da su svi zakonski i financijski poslovi sređeni i usmjerite se samo na to na način života.