Važnost relaksacije

Iz knjige: Čuda se ipak događaju
Autor(i): Majda Rijavec

Vježbe imaginacije (ili vizualizacije) mnogo su djelotvornije ako se rade u opuštenom stanju. Što je stanje opuštenosti veće i rezultati su bolji. Ponekad i samo opuštanje bez predočavanja kod nekih ljudi dovodi do promjene. U stanju duboke opuštenosti naš svjesni um je manje aktivan. Uobičajena vjerovanja i razmišljanja potisnuta su u stranu i lakše usvojiamo nova mišljenja i nova vjerovanja.

Vježbe relaksacije također nam mogu pomoći da lakše podnesemo krizne i stresne situacije, o čemu će biti riječi u zasebnom poglavlju.

Ima velik broj tehnika relaksacije. Svatko može odabrati onu koja mu najbolje odgovara. Ovom prilikom predlažem djelomično modificiranu tehniku "progresivnoga opuštanja" koju je razvio Edmond Jacobson. Vježba se radi 10 - 15 minuta, a najbolje ju je provoditi tri puta dnevno.

Prostorija u kojoj vježbate treba biti mirna, a svjetlo prigušeno. Jako svjetlo ometa nas u opuštanju, a mrak može dovesti do toga da zaspimo.

Sjedite u naslonjač ili stolac. Ruke položite na naslon ili u krilo. Oba stopala trebaju dodirivati tlo. Kralješnica i glava moraju biti u ravnoj liniji.

Zatvorite oči i usmjerite pozornost na disanje. Udahnite duboko nekoliko puta i svaki put kad izdišete recite u sebi: Opuštam se!

Stisnite čvrsto očne kapke i pritom napnite mišiće lica. Zatim ih opustite. Osjetite razliku između napetosti i opuštenosti, te dopustite da vam se opuštenost polako širi po cijelome tijelu.

Prošetajte sada mislima po svome tijelu. Usmjerite misli na pojedine dijelove tijela ovim redom: desna ruka, lijeva ruka, desna noga, lijeva noga, trbuh, grudi, leđa, vrat, tjeme, čelo, obrazi, vilice. Svaki put kad usmjerite pozornost na određeni dio tijela predočite si ponajprije kako je taj dio napet, a onda kako napetost polako nestaje. Sada ste potpuno opušteni.

Kada ste sve dijelove tijela potpuno opustili, ostanite u opuštenom stanju i odmarajte se 2 - 5 minuta.

Olabavite očne kapke i pripremite se otvoriti oči. Postanite svjesni da se nalazite u sobi i da sjedite na stolcu/naslonjaču.

Stisnite šake, protegnite se i otvorite oči. Sada ste spremni nastaviti s vježbama vizualizacije ili svojim svakodnevnim aktivnostima.