Više od jedne žene po glavi muškarca

Iz knjige: Srce moje i tvoje u ljubavi stoje
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Ideja je intrigantna velikom broju muškaraca - na prvi pogled. Onda se sjete kako ni sa samo jednom često ne mogu izaći na kraj. Poneki pak fantaziraju kako bi im s više njih bilo lakše jer bi se one međusobno družile (ili glodale) što bi njima (ponovno) omogućilo veću slobodu. Arapski pak muževi, kojima zakon dopušta do četiri žene, sve se manje koriste tom mogućnosti. Ne samo da im je lakše svađati se s jednom nego s više žena (i tamo se žene sve više emancipiraju), nego je stvar i financijske prirode: sve što dobije jedna, moraju i sve ostale. A zlato, odjeća i kozmetika baš i nisu jeftini...

Prije par godina s prijateljicom sam ušla u jednu skupu parfumeriju u Jeruzalemu. Prodavačica nam je ljubazno pristupila. Nismo niti stigle reći što nas zanima (zapravo smo samo razgledavale) kad su u trgovinu ušle dvije Arapkinje. Brzinom munje prodavačica se stvorila ispred njih, potpuno zaboravivši na nas. Nije mogla znati da mi ne mislimo ništa kupiti (uostalom, nikad se ne zna); no očito je znala da ove dvije hoće. I jesu. Ostavile su brdo novca - više nego što je nas obje stajao put, jednotjedni boravak u Izraelu i kotizacija za kongres. I onda ti imaj harem. (To smo prvo doma ispričale.)   

Najveći harem svih vremena bio je Veliki saraj turskih sultana. Ujedno je bio i izvor i uzrok neprestanih intriga i bezbrojnih zločina, a cijela se složena struktura mogla održavati jedino pomoću žestokoga terora. Uobičajena kazna za žene koje nisu mogle prihvatiti svoju ulogu u haremu bilo je bacanje u Bospor. Jednom je tako udavljeno tristo žena - cijeli harem. Samo zato jer se ondašnjem sultanu prohtjelo promijeniti personal. Međutim, bilo je i drugačijih epizoda. Recimo, stotinu su godina vlast imale žene. One starije među njima bespoštedno su se borile za prevlast. Nisu pritom prezale ni pred (brojnim!) umorstvima. Sultanu bi stalno priređivale orgije s planinama hrane kojom bi ga tovile i uvijek s novim djevojkama (kako se ne bi vezali za možebitnu konkurenciju)

Varijacije na temu poljupca  

  • Više se virusa prenese rukovanjem nego ljubljenjem
  • Ljudi s umjetnim zubima prenose manje virusa dok se ljube.
  • Ljubeći se oči zatvara čak 97% žena i samo 37% muškaraca - pokazalo je jedno kanadsko istraživanje.
  • Pri ljubljenju muškarcima se puls ubrza do 110 otkucaja, a ženama nešto manje.
  • Ako su za jedan poljubac potrebne tri kalorije, tisuću poljubaca znači gubitak od pola kilograma.
  • Car Tiberije zabranio je u starom Rimu ljubljenje kako bi spriječio izbijanje epidemije herpesa.
  • Danas je ljubljenje na javnom mjestu zakonski kažnjivo u Kuvajtu.
  • Prvi filmski poljubac prikazan je 1896. godine. Cijeli je taj film trajao 30 sekundi.
  • Najduži filmski poljubac trajao je 185 sekundi. Ljubili su se Jane Wyman i u filmu snimljenomu 1941. godine.