iep.hr Popularna psihologija

Recenzija: Pozitivna psihologija

Knjiga donosi iscrpan prikaz osnovnih postavki, bitnih istraživanja, kao i instrumenata za procjenu pojedinih aspekata iz teorije pozitivne psihologije, pa predstavlja značan doprinos psihološkoj znanosti.

Dr. Vladimir Takšić


Psihologija Kabale

Autor(i): dr. sc. Miljenko Brkić

Cijena: 90,04 HRK

 

Psihologija Kabale
152 str., format: 21 x 15 cm;
Cijena knjige: 70 kn.

 

Psihologija Kabale
152 str., format: 21 x 15 cm;
Cijena knjige: 70 kn.

Kabala nije jednaka znanstvenoj psihologiji, no to ne znači da je protivna znanosti. Ona je učenje koje svoj temelj ima u dugoj duhovnoj tradiciji judaizma (Biblija, Talmud, Kabala) pri čemu Kabala predstavlja mistički pristup toj tradiciji. Ona pretpostavlja duboko uvjerenje da svijet nije stvoren pukim slučajem, nego da je rezultat inteligentnog dizajna. Učenje Kabale odnosi se na razine svjetova i na razine duše pa ćete naučiti o odnosu psihologije i duše, o odnosu tijela i duše i o razinama duše: od najniže (duša Nefeš) do najviše (duša Jehida). Za svaku su razinu opisane kabalističke prakse

Iz knjige:

Tijelo i duša u slučaju bolesti

Ako je bolestan neki dio tijela, onda je bolestan i odgovarajući vid duha (mens). Slabljenjem bolesti u tijelu, oslabit će i bolest u duhu. Vrijedi i obrnuto: ako čovjek svojom upornošću nekako oslabi bolest u svom duhu, to će oslabiti i bolest u tijelu.

Hipohondri „stvaraju“ bolest u svom duhu pa se stoga ona javlja i u njihovu tijelu. Oni koji stoje nasuprot hipohondrima, stvarnu težinu svoje tjelesne bolesti ne doživljuju adekvatnom jačinom u svom duhu.

Kod bolesti fizičkog tijela (guf homri) dominira tjelesni vid bolesti: iščašenom zglobu u tijelu ne odgovara nikakav iščašeni zglob u duhu, ali postoji bolno stanje (k'ev) u duhu. Dakle: u tijelu je iščašeni zglob, u duhu (duši) je stanje bola.

 

Ima i viceva:

Mogućnosti napredovanja

Razgovaraju katolički svećenik i rabi o mogućnostima napredovanja u vlastitoj službi. Prvi govori svećenik: Ja sam sada svećenik, ali mogu napredovati do biskupa.
Rabi: I, što možeš još postati?
Svećenik: Mogu postati nadbiskup.
Rabi: I dalje, što još?
Svećenik: Mogu napredovati do kardinala.
Rabi: A možeš li napredovati dalje?
Svećenik: Možda jednog dana postanem i papa!
Rabi: A dalje?
Svećenik ljutito: Što dalje? Ne misliš valjda da mogu postati Bog?
Rabi mirno: Jednom od naših dečki je to i uspjelo!


Psihologija Kabale – osvrt psihologa

Kad u naslovu knjige vidiš naziv struke koja ti krasi diplomu, opravdano je pretpostaviti da će ti sadržaj te knjige dijelom biti poznat ili da ćeš barem razumjeti ono što čitaš. Pa... dobro je da nisam sklona klađenju. Dakle, većina sadržaja mi je (bila) nepoznata, a nije baš i da sam od prve sve shvatila. Ali onda sam se našla zatočenom u začudnom svijetu Kabale: odnos tijela i duše, razine duše, en sof, sefiroti, jehida, ruah, ta'anug, psihoekologija i čuvanje duše od zagađenja...
„Može li se čovjek suočiti s kaotičnom situacijom u svijetu, a da se pritom ne izgubi u duševnom neredu?” – pita se autor, dr. sc. Miljenko Brkić – zanimljiv koliko i sama knjiga. Počeo je studirati fiziku, ali onda je prešao na studij psihologije, filozofije i francuskog jezika. Filozofiju je kasnije magistrirao i doktorirao, predavao ju na fakultetu. Držao je tečajeve joge i Qigonga – dok se nije zaljubio u Kabalu kojom je onda napunio Wikipediju i obogatio YouTube. Osim francuskog, govori i engleski, njemački, a zna i hebrejski – koji je naučio da bi Bibliju mogao čitati u originalu.
Sve u svemu, volite li intelektualne izazove, radoznali ste, želite upoznati nešto novo, čini vam se vam nešto nedostaje, a ne znate što... pokušajte potragu s ovom knjigom.

Prof. dr. sc. Dubravka Miljković

Možda će vas zanimati!

Psihologija svjedočenja |  Psihologija uspješnih

Novi naslovi

Humor u vrijeme korone, potresa i dr. sr.

2020. godina jedna je od onih koje nitko nije tražio, a svima je trebala.

Cijena: 69,99 kn

Saznaj više


Povoljna kupnja

Ljubav i popratne pojave Sve što ste željeli znati, a drugi su se usudili pitati

Cijena: 60,00kn

NARUČI