Globalno etiketiranje

Iz knjige: Kako postati i ostati (ne)sretan
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Globalno etiketiranje je pogreška pri kojoj negativno vrednujemo jednu specifičnu osobinu, ponašanje ili aktivnost neke osobe, a onda tu procjenu proširujemo na čitavu osobu.

Globalno etiketiranje odnosi se na proces cjelokupnog vrednovanja sebe ili drugih. Pritom vrednujemo jednu specifičnu osobinu, ponašanje ili aktivnost prema nekom standardu, a onda tu procjenu proširujemo na čitavu osobu. Pao sam na ispitu, dakle - glup sam. Ovo može dovesti do samopotcjenjivanja, depresije, obrambenog ponašanja, neprijateljstva ili pretjerane zabrinutosti zbog tuđeg odobravanja ili neodobravanja.

Ovu pogrešku činite kad ljudima, stvarima, događajima i iskustvima pridajete neku opću oznaku. Primjerice Moj brak je katastrofa, Ja sam propali slučaj, Moja diploma je običan bezvrijedni komad papira, On je obični neurotičar. I ova nam pogreška priječi da vidimo stvari onakvima kakve zaista jesu.

Etiketiranje samoga sebe je jedan od najštetnijih oblika globalnog etiketiranja. Uzmimo kao primjer studenta koji prvi put padne na pismenom ispitu iz matematike. Umjesto da sâm sebi kaže Pao sam prvi put na pismenom ispitu iz matematike, on govori Ja sam loš student ili Ja sam propali slučaj za matematiku.

U čemu je razlika? Ako student sebi kaže kako je prvi put pao na pismenom ispitu iz matematike, vjerojatno će iza toga početi misliti o tom kako postoji i drugi put i kako drugi put postoji šansa da prođe. Naravno - ako bude više učio. No ako sebi kaže kako je propali slučaj za matematiku, to će imati posve druge posljedice. Zašto bi se uopće i trudio kad već unaprijed zna da neće uspjeti jer je loš student i propali slučaj. Dakako,  ovakvo ga razmišljanje neće motivirati za učenje pa će možda i drugi put pasti na ispitu. Ako i dalje nastavi negativno etiketirati samoga sebe, može se dogoditi da loše osobine zaista postanu stvarnost - da postane loš student i propali slučaj za matematiku.

Kako se možemo suprotstaviti ovoj pogrešci u razmišljanju?

Svaki put kad sebi kažemo kako smo glupi, lijeni, nesposobni, slabi ili neuspješni - moramo biti svjesni da činimo pogrešku u razmišljanju. Ovakvom globalnom etiketiranju najlakše se možemo suprotstaviti točnim i preciznim opisom onoga što nam se ne sviđa.

Umjesto da sebi kažete Debela sam, recite Imam sedamnaest kilograma više od moje idealne težine. Umjesto Ispao sam prava budala možete reći Na početku izlaganja malo mi je drhtao glas i bio sam pomalo nesiguran. Naglasite i ono na što se globalna oznaka ne odnosi. Iako sam debela, dobro izgledam kad pazim na odijevanje ili Na početku sam bio nesiguran, ali ostatak izlaganja je bio dobar.

Podsjetite se da se globalno etiketiranje u stvarnosti ne odnosi na vas kao kompletnu osobu, nego samo na jedan manji dio vas (točnije, na onih sedamnaest  kila viška).